Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Szpész Kauboly”
avagy: Nátha az Űrben
 

img_0935.jpg

2013. április 16-án, kedden este héttől a Millenniumi Kávéházban történt Székelyhidi Zsolt legújabb kötetének bemutatója. Az Egyetemi Tavasz eseménye során nem csupán egyszerű felolvasást és beszélgetést, hanem sajátos (űr)performansz-t kaptak a vendégek. A könyv címe: Űrbe! (Spanyolnátha Könyvek 11., 2012) − ám nehogy valamiféle tudományos-fantasztikus regényre számítson a kedves érdeklődő, a nyájas olvasó! Sokkal inkább egy prózavers- (vagy ahogyan Ladik Katalin írja a fülszövegben: szövegvers-) gyűjteményre. Azaz rövidke, pillanatnyi tudati és érzelmi állapotokat leíró, feltáró írásokra, amelyek olvasása közben olykor akár naplóbejegyzésre is asszociálhat a befogadó. A dolognak azért van köze az űrhöz, az űrutazáshoz, hiszen e téma több műben is megjelenik, s ez az attitűd adta az előadás gerincét is.
 
img_0962.jpg
Berka Attila és Székelyhidi Zsolt
img_0969.jpg
 
A performansz elején Székelyhidi Zsolt igen sajátságos szkafandert viselt, melynek sisakja eredetileg hordozható fodrászati hajszárítóként szolgált, s ehhez stílszerűen két kézi hajszárítót használt, melyeket keményen, mégis lazán tartott a kezében, zizegő-zúgó lézerstukkerek gyanánt, mint egy igazi szpész kauboly (space cowboy), vagyis űrbéli vagány marhapásztor. A felszerelés roppant látványos volt és ötletes, groteszk és abszurd. Ahogy telt az este, a szpész kauboly egyre több űr-kelléktől szabadult meg, a végére már egészen földi lénynek tűnt….

img_0938.jpg

Ám a lényeg mégiscsak az elhangzott szöveg! Az est moderátora Berka Attila, a Spanyolnátha online művészeti folyóirat művészeti szerkesztője és főmunkatársa colt (pardon: volt). A dialógus érdekessége azonban abban rejlett, hogy a moderátor által feltett kérdésekre a szerző nemrégiben megjelent műveinek egy-egy részletével felelt, miáltal a moderátor maga is a performansz szereplőjévé, performátorrá vált. A performansz hangulatát és értékét az elgondolkodtató, érzelmi mélységeket megjáró, egyszersmind szójátékokban, humorban bővelkedő szövegek és az alternatív űr-úr-öltözék mellett növelte a futurisztikus, elvont zaj- és zenei háttér is, amely ugyancsak Székelyhidi Zsolt alkotása.
 
img_0944.jpg
 
Fábián Attila
Fotók: Pusztai Virág 
 
 
 
attila_most.jpgFábián Attila 1973-ban született Szegeden. Angol nyelvi fordítóként és tolmácsként dolgozik, Szegeden él.