Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gasztro-kulturális történés: „disznóságok” és jó pálinka Szegeden

 

toros-palinka-feszt-best-10.jpgMárcius 5. és 8. között a VI. Toros Pálinkafesztivál jegyében telt az idő Szegeden. Az immár hagyománynak tekinthető fesztiválon számos pálinkafőzde bemutatkozott egyedi és kiváló termékeivel. Az „innivatív” termékek között szerepelt a „pálinkás védőital” (a forralt bor közeli rokona, csak ebbe bor helyett gyümölcspárlat kerül, ami lehet pálinka vagy likőr), valamint a „cuvée pálinka”, ami pedig – nevéhez hűen – kétféle gyümölcspálinka keveréke, számos változatban.

toros-palinka-feszt-best-4.jpg

toros-palinka-feszt-best-9.jpgAz égetett itókák mellé számos finom csemege is kapható, kóstolható volt a négy nap alatt. Elsősorban a „disznóságok” (hentesáruk): kolbász, szalonna, sonka, szalámi, füstölt csülök. Ám a toros böllércsemegék mellett a „háztáji tejipar” is képviseltette magát, sokféle szép küllemű és remek illatú sajtfélével. Az étel-ital mellé a jónép hibátlan szórakozásához már csak talpalávaló kellett, melyet két színpadon is derekasan biztosítottak a szervezők. A népzenétől a cigányzenén át egészen a retro-rockig igen széles volt a paletta, ki-ki a maga által kedvelt műfajra rophatta. Vasárnap még a rock'n'roll hazai idolja, Fenyő Miklós is adott egy bő félórás koncertet legnépszerűbb dalaiból.

A zene mellett érdekes színt vitt az eseménybe a szintén már szokásnak számító állatbemutató. Nyári ludak, magyar fekete pulykák, gatyás tyúkok és mangalica malacok szórakoztatták puszta jelenlétükkel az érdeklődő látogatókat. A gyermekek számára a malackák simogatása és a folklór-hinta jelentette a legnagyobb élményt.

S akinek a nézelődés, a játék, a kóstolgatás és a kellemes zenék hallgatása nem lett volna elég, egyéb eseményekkel üthette el az idejét, úgymint a böllér- és a káposztafőző versennyel, továbbá az egyetemi hallgatók számára hirdetett Toros Olimpiával – hiszen jövőre itt az igazi öt karika, egyenesen Rióból...

Szöveg és kép: Fábián Attila