Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szellem olyan, akár az Ózon
Nélküle nincs élet, a káros hatásoktól véd, talajszinten azonban mérgező
Ózon-est a Millenniumi Kávéházban
 
2012. február 22-én, szerdán este az Ózon folyóirat estjével indult a Millenniumi Kávéházban az IrodalomCafé. A rendezvénysorozat a későbbiekben havi egy-két alkalommal fog jelentkezni a legkülönbözőbb irodalmi témákkal.
A tavaly ősszel indult új összművészeti folyóirat szerkesztőivel és lapigazgatójával szerdán 5 órától Bene Zoltán beszélgetett. Végh Attila főszerkesztő elmondása szerint az Ózon, szándékaik szerint a legnemesebb értelemben vett magazin. Neve onnan ered, hogy a szellem olyan, akár az ózon. Vagyis nélküle nincs élet, a káros hatásoktól véd, talajszinten azonban mérgező. A folyóirat a művészeti ágak között emelkedő falakat kívánja lebontani, a művészet különböző területein jeleskedő alkotókat egy platformra hozni, célközönségének pedig a művészeti élet szereplői mellett elsősorban a művelt középosztályt tekinti. Erős Kinga irodalmi rovatvezető hangsúlyozta, hogy az Ózon teljes mértékben független a politikai és világnézeti oldalaktól, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy olyan szerzők jelennek meg egy lapszámban, akik egyébként nem is állnak szóba egymással. Kondor Attila festőművész, a képzőművészeti rovat gondozója szerint a vizuális művészetek régen eltávolodtak a befogadóktól, de még az egyéb művészeti ágakban tevékenykedők sem tudják, mi folyik a képzőművészet berkeiben. Az Ózon szeretné közelíteni az alkotókat és a befogadókat éppúgy, ahogyan a művészeti ágak között is hidakat kíván építeni.

100_6273.jpg

Bene Zoltán, Erős Kinga, Végh Attila, Széles Kinga, Kondor Attila és Bércesi Barbara
 
         Az „összművészetiség” elsőszámú eszköze tematikus számok összeállítása, ám az előre elhatározott tematika nem telepszik rá egy-egy lapszámra, s a „hívószó” sem szeretné gúzsba kötni az alkotókat, inkább mankóul kíván szolgálni. Bércesi Barbara, zenei rovatvezető meglátása szerint az eddig napvilágot látott négy lapszám készítése során a szerkesztőség összerázódott, az elképzelések kikristályosodtak, kialakultak a munkamódszerek. − A hamarosan megjelenő márciusi számban mutatkozik majd meg teljes valójában az Ózon.

100_6275.jpg

Széles Kinga, Kondor Attila és Bércesi Barbara
 
         Széles Kinga lapigazgatótól megtudhattuk, hogy a folyóirat impozáns, ötezres példányszámban jelenik meg és országos terjesztésű. Financiális hátterét magántőke biztosítja, állami támogatásban nem részesül és nem is kíván afelé mozdulni, hiszen a szerkesztőség egyik legfontosabb értéknek a lap függetlenségét tarja. Hamarosan elindul majd az Ózon online felülete is, ez azonban csupán a hátteret adja majd a nyomtatott változathoz.

kinga_attila.jpg

Erős Kinga és Végh Attila
 
         Az új művészeti folyóirat hiánypótló vállalkozás hazánkban, hiszen összművészeti magazin jelenleg nincs a magyar kulturális palettán. Vitathatatlanul szükség van arra, hogy az olvasó egyetlen orgánum forgatásával tájékozódhasson a kortárs művészeti élet széles spektrumáról. Végh Attila úgy fogalmazott a szerdai beszélgetés végén, hogy a lap most hagyta el a bölcsődét és lépett az óvodába. Reméljük, eljut az iskolába is és tanú lehetünk felnőtté válásának…

ozon2.jpg

 

SzegediLap
Fotók: Millenniumi Kávéház