Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Tiszatáj Szentesen
 
2013. április 17-én a Krúdy Gyula Baráti Kör és a Szentes Városi Könyvtár meghívására Szentesre látogatott a Szegeden szerkesztett Tiszatáj folyóirat. A szerkesztőséget Hász Róbert és Annus Gábor, a szerzőgárdát Bene Zoltán és Veszelka Attila képviselte. Paulovics Tamás, a Krúdy Gyula Baráti Kör tagja vezette a beszélgetést, amely során Hász Róbert főszerkesztő a lap múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt – többek közt arról, hogy a Tiszatáj ma az ország legnagyobb múltra visszatekintő irodalmi periodikája, egy ismert és elismert lap. A redaktorok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a teljes magyar nyelvű irodalom legjavából meríthetnek, határokon inneni és túli szerzőkkel jelenhetnek meg hónapról hónapra, és szerkesztéskor egyedül a minőség kritériumát kell tekintetbe venniük. A Tiszatájat nem csupán Kárpát-medence-szerte, de más földrészeken is jól ismerik, szeretik és olvassák. A közelmúlt tragikus eseményéről, Olasz Sándor főszerkesztő halálról is esett szó, valamint az ennek következtében némiképpen újjáalakult szerkesztőségről: Hász Róbert tizenhat évnyi szerkesztőség után ekkor lett főszerkesztővé, Annus Gábor ugyancsak régóta a lap munkatársa. Mellettük Orcsik Roland – aki a vers- és kritika- – valamint Tóth Ákos – aki a tanulmány-rovatot gondozza – készítik a folyóiratot. Annus Gábor a nemrégen indult TiszatájOnline-ról is szólt néhány szót, amelynek felelős szerkesztője ő maga, szerkesztői pedig Kollár Árpád, Horváth Péter, Nátyi Róbert és Kovács Flóra.
 
img_1075.jpg
Hász Róbert, Bene Zoltán és Veszelka Attila
 
img_1067.jpg
Paulovics Tamás
 
img_1069.jpg
Annus Gábor
 
A főszerkesztő, Hász Róbert, kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy éppen megjelenés előtt áll a Vénusz vonulása című regénye, melyet a Kortárs kiadó gondoz. A XVIII. század második felében játszódó regény a Könyvhét egyik újdonsága lesz.
 
img_1074.jpg
 
Veszelka Attila a Tiszatájban korábban közölt versei közül olvasott föl néhányat, ám azt sem titkolta, hogy ezúttal éppen nem a költészetnek hódol, hanem dokumentumregényen dolgozik, jelesül híres-hírhedt fölmenője, Veszelka Imre, a betyár alakját kutatja és írja meg.
Bene Zoltán a Tiszatáj legfrissebb, áprilisi számában megjelent novelláját olvasta föl, majd Paulovics Tamás kérdéseire válaszolva ő is belemerült a történelmi regény témájába, végül pedig elmondta, hogy jelenleg három egymásba játszó novellafüzéren dolgozik. A történetek szép sorjában jelennek meg folyóiratokban (például a Tiszatájban), könyv alakban azonban leghamarabb 2014-ben lesznek olvashatók.
 
img_1077.jpg
 
A szép számú közönség mindvégig „együtt élt” a vendégekkel, több kérdés is elhangzott a baráti hangulatú eseményen, amely bizonyosan egyaránt szolgálta a Tiszatáj, a Tiszatájat forgatók, végső soron az irodalom ügyét.
 

Szöveg és fotó: SzegediLap