Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúreset

Cikkek

A Tiszatáj Szentesen

2013.04.18

2013. április 17-én a Krúdy Gyula Baráti Kör és a Szentes Városi Könyvtár meghívására Szentesre látogatott a Szegeden szerkesztett Tiszatáj folyóirat. A szerkesztőséget Hász Róbert és Annus Gábor, a szerzőgárdát Bene Zoltán és Veszelka Attila képviselte. – Rövid helyszíni képes beszámoló

 

7 kérdés Pavlovits Tamáshoz

2013.04.18

2013. május 15-én a Grand Café ad otthont a Filozófia Hosszú Éjszakájának, amelyet immár ötödik alkalommal rendez meg a Szegedi Tudományegyetem Filozófia tanszéke. A szervezők e rendezvénnyel a filozófiát kívánják közelebb hozni az emberekhez. Azt szeretnék bebizonyítani, hogy ez a tudomány nem a valóságtól elrugaszkodott gondolkodási forma, hanem nagyon is életszagú és nagyon is életközeli, miáltal olyanok számára is megérthető, élvezhető és fogyasztható, akiknek nincs filozófiai előképzettsége. – Pavlovits Tamás egyetemi docenst, a rendezvény házigazdáját kérdeztük. 

 

130 éve született Juhász Gyula. Kiállítás a Somogyi-könyvtárban

2013.04.15

A szegedi Somogyi-könyvtár költészet-napi emlékkiállítása idén a 130 éve született Juhász Gyula előtt tiszteleg. Tráser László kérdéseire Kukkonka Judit, a tárlat összeállítója és Andóczi Balogh Éva válaszolt. 

 

Egyetemi Tavasz 2013

2013.04.08

etlogo.jpg

Hamarosan indul az Egyetemi Tavasz, a Szegedi Tudományegyetem tavaszi rendezvénysorozata, melyet 2004 óta minden áprilisban megrendez az SZTE Kulturális Iroda. A mindenki számára nyitott rendezvénysorozaton idén április 15. és május 15. között kulturális és sportesemények, kari napok, ismeretterjesztő előadások és konferenciák várják az érdeklődőket. 

 

Árpás Károly: Megvilágosodás

2013.04.08

...Esszémben végigtekintem a fontosabb társadalmi rétegek, osztályok alakulását. Gondolatmenetemnek az alapja A. Comte azon nézetei, melyeket a történelmi szociológia egyik megalkotója, K. Marx finomított, s a 19-20. század fordulójának szociológusai (pl. M. Weber, P. Bourdieu, E. Durkhelim), valamint a 20. századi francia Annales kör történészei részletezve megalapoztak. Hogy napjaink problémáit jobban átlássuk, vissza kell mennünk a múltba addig, amíg a források segítenek megértetni, hogy milyen is volt a közösség tagolódása... – Árpás Károly esszéje 

 

Bemutatkozott a nyomtatott SzegediLap (videó)

2013.04.05

2013. március 27-én, szerdán a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasó termében mutatkozott be a SzegediLap nyomtatott válogatás-száma, a portál-fólió. Az eseményről a TiszapArt Televízió részére Németh Norbert (operatőr, vágó) és Viesz Richárd (narrátor) készítettek mozgóképes összefoglalót, amely itt tekinthető meg.

 

Bemutatkozott a nyomtatott SzegediLap

2013.03.28

szegedilapb1.jpg

2013. március 27-én, szerdán, 17 órakor egy sajátos kiadványról beszélgetett Sándor János Pusztai Virággal, Képiró Ágnessel és Bene Zoltánnal a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasó termében. Eme sajátos kiadvány – a SzegediLap portál-fóliója – a Válogatás a SzegediLap.hu kulturális és művészeti portálon megjelent írásokból alcímet viseli, amiből kitűnik, hogy ez a lapszám egyfajta gyűjtemény, amely hagyományos, nyomtatott formátumban nyújt át egy csokorra valót a SzegediLap.hu oldalain napvilágot látott írásokból. – Fábián Attila rövid, képes beszámolója

 

Spontán Senkik a Babzsákban

2013.03.27

2013. március 26-án este egy egyetemista társaság – a Spontán Senkik – immár harmadik alkalommal adta elő verseit, novelláit, dalait, ezúttal a Babzsák Teaházban. A Spontán Senkik elnevezés azonban nem afféle klasszikus értelemben vett alkotócsoportot, irodalmi-művészeti műhelyt takar, hanem a Babzsák-béli esthez hasonló szeánszokra spontán módon összeállt (kvázi) alkalmi csoportosulást, egészen pontosan öt fiatalembert: Erdei Annát, Erdei Lillát, Balogh Gyulát, Fekete I. Alfonzot és Hajdú Róbertet. – A helyszínen jártunk.

 

Portál-fólió

2013.03.07

szegedilapb1.jpg

2011. november 6-án jelent meg a világhálón a SzegediLap.hu kulturális és művészeti portál – 2013. február végén pedig a SzegediLap címet viselő nyomtatott lapszám. Ez egyfajta válogatás – nevezzük portál-fóliónak –, amely hagyományos, nyomtatott formátumban nyújt át egy csokorra valót a SzegediLap.hu oldalain napvilágot látott írásokból. A nyomtatott lapszámot Pusztai Virág, Képiró Ágnes és Bene Zoltán szerkesztették Fábián Attila, Szécsi Imre és Gyömbér Ákos segítségével. Tráser László a Kossuth Rádió Gondolat-Jel című műsorának készített interjút Bene Zoltánnal, ennek az interjúnak egy bővebb változatát hallgathatják meg.

 

Slam School Poetry. Az Irodalmi Jelen előadói versenye középiskolásoknak

2013.02.27

 pllll.jpg

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Következő »