Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A határ a csillagos ég

Versírók és Versmondók III. Találkozója Baka István emlékére

2015. február 20-21.

 

vers2015.jpgEgy évvel ezelőtt így kezdtük beszámolónkat a szentesi Versmondók és Versírók Találkozójáról: Amennyiben adott egy elszánt, jót akaró ember és mellé / mögé egy jóravaló közösség, ha minden nem is fordulhat jobbra, számos szépséges, nemes történet születhet. Szentesen mind a két hozzávaló megvan: Paulovics Tamás, a „szent őrült”, aki időt és fáradtságot, utánajárást és rábeszélést, energiát és (nem utolsó sorban) pénzt nem kímélve immár második alkalommal szervezte meg a Versmondók Találkozóját és mellette, mögötte a közösség: Szentes Város kultúraszerető, irodalombarát lakosai és vezetése. – Az idén ehhez még hozzátehetjük: s ha még kitartás és hit is akad a tarsolyban, a határ valóban a csillagos ég. Paulovics Tamás nem sopánkodik, nem mérlegel, nem tervezget, hanem belevág abba, amiben hisz: megy, dolgozik, beszél és rábeszél, szervezkedik, telefonál fáradhatatlanul, s az eredmény nem is marad el: az idei évben, a Versírók és Versmondók III. Találkozóján a szervezőn kívül nyolc versmondó (Antal Anikó, Fabulya Andrea, Gémesi Márta, Herbály Jánosné, Kató Hajnalka, Kerekes Edit, Kosztolányi József és Széman Emese Rózsa) és kilenc költő (Farkas Wellmann Éva, Fekete Vince, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Mirtse Zsuzsa, Daniel Sauca, Szentmártoni János, Szepesi Attila és Veszelka Attila) vett részt, amelyet megtisztelt jelenlétével Füzi László, a kecskeméti Forrás és Elek Tibor, a békéscsabai Bárka folyóirat főszerkesztője is, valamint újra eljött Kiss László, a Versmondók Egyesületének elnöke, a Versmondó periodika főszerkesztője.

img_7409.jpg

Paulovics Tamás mond verset

img_7404.jpg

img_7419.jpg

Szémán Emese Rózsa

Gémesi Márta

img_7424.jpg img_7430.jpg
Herbály Jánosné Kosztolányi József

img_7426.jpg

img_7427.jpg

Kató Hajnalka Kerekes Edit

img_7428.jpg

img_7433.jpg

Antal Anikó Fabulya Andrea

img_7442.jpg

Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke (a kép bal szélén), mellette Mirtse Zsuzsa

A találkozó – immár hagyományosan – boros-verses vacsorával kezdődött péntek este, majd a szombati napon versmondással folytatódott, melyből a költők is kivették részüket egy-egy saját vers fölolvasásával. A rendezvény érdekes és tanulságos színfoltja volt a délutáni kerekasztal-beszélgetés, amelyen Füzi László, Elek Tibor, Fekete Vince, Lövétei Lázár László, a Zilahról érkezett román nyelvű költő, Daniel Sauca (a Caiete Silvane irodalmi lap főszerkesztője) és Kiss László a szentesi civil kezdeményezés irodalmi hatásait, valamint az irodalmi lapok financiális helyzetét és társadalmi megbecsültségét elemezték.

img_7462.jpg

Bene Zoltán, Kiss László, Lövétei Lázár László, Elek Tibor, Füzi László, Fekete Vince, Daniel Sauca

img_7439.jpg

Szűcs Ildikó, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója és Szirbik Imre polgármester a Székely Könyvtár köteteivel

img_1749.jpg

Szepesi Attila és Paulovics Tamás megkoszorúzzák Radnóti Miklós emléktábláját

img_1757.jpg

Szentmártoni János, Veszelka Attila, Elek Tibor, Mirtse Zsuzsa, Lövétei Lázár László, Fekete Vince, Markó Béla

img_1714.jpg

Baka Tünde és Daniel Sauca

img_1808.jpg

Markó Béla és Elek Tibor

A klasszikusan alulról jövő, civil kezdeményezés mellé támogatóként odaállt Szirbik Imre, Szentes város polgármestere, Mészáros Zoltán, a Hunor-Coop Zrt. elnöke, Dr. Csikai Miklós, az Árpád Agrár Zrt. elnöke és a találkozó névadójának, Baka István emlékének ápolója, a Baka István Alapítvány mellett Gulyás Ferenc csongrádi borász, Tirpák János, a Csongrád Megyei Közgyűlés és az Areión Kulturális Egyesület.

img_1793.jpg

SzegediLap
Fotó: Pusztai Virág, Ráfi Dénes