Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tisztelgés a 150 éve született Tömörkény István előtt

t150-.jpgAz Areión Egyesület 2016. október 17. és 21. között több rendezvénnyel is tiszteleg a másfél évszázaddal ezelőtt született Tömörkény István előtt.

A rendezvénysorozat első állomása a Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.) lesz október 17-én, hétfőn, 17 órakor, ahol Tömörkénnyel, a könyvtárossal ismerkedhetnek az érdeklődők. A bibliotéka 3. emeleti Emlékkönyvtárában az alapító, Somogyi Károly esztergomi kanonok könyvei láthatók, a könyvtár eredeti, több mint száz éves könyvállványaival berendezett termében. Ezeket a könyveket Tömörkény István is forgatta, hiszen az író Somogyi-könyvtár könyvtárosa, sőt, könyvtárigazgatója is volt. A rövid bemutató során a könyvtár munkatársai betekintést nyújtanak Tömörkény István könyvtárosi tevékenységébe.

Másnap, október 18-án, kedden, 18 órakor a Millenniumi Kávéházban (Dugonics tér 12.) mutatkozik be az Üzenet a másvilágra. Hommage à Tömörkény című szépirodalmi antológia. A könyv írásai fölkérésre születtek, szorosabban vagy lazábban kötődnek az író életművéhez, szellemiségéhez. Az antológia – amely címét Tömörkény egyik novellájától kölcsönözte – a szépirodalom eszközeivel igyekszik fejet hajtani Szeged és a magyarság fontos írója előtt – hommage à Tömörkény!

borito_b1.jpgAz antológia szerzői: Ambrus Lajos, Bakos András, Balogh Gyula, Bánki Éva, Bátyi Zoltán, Becsy András, Bene Zoltán, Berka Attila, Boldog Zoltán, Csernák Árpád, Deák-Takács Szilvia, Diószegi Szabó Pál, Kaiser László, Kecsmár Szilvia, Lennert Móger Tímea, Marton Árpád, Miklós Péter, Nagy Zsuka, Sándor Zoltán, Simon Adri, Szappanos Gábor, Száraz Miklós György, Székelyhidi Zsolt, Szekeres Sándor Gábor, Vass Tibor, Wilhelm József, Zsille Gábor.

Az est moderátora Petró János.

b1.jpgA rendezvénysorozat következő állomása a SZAB székház (Somogyi u. 7.), ahol október 21-én, pénteken 10 órától az Areión Egyesület szimpóziumot rendez a 150 éve született Tömörkény István emlékére. A szimpózium előadói Bíró-Balogh Tamás, Deák-Takács Szilvia, Diószegi Szabó Pál, Marton Árpád, Miklós Péter, Mód László, Tóth Sándor László és Zsoldos Sándor lesznek. A szimpóziumra már megjelenik a konferencia előadásainak szerkesztett változatait közreadó kötet is Tömörkény 150. Tanulmányok a 150 éve született Tömörkény István tiszteletére címmel.

Végezetül a Tömörkény István és a homoki bor című rendhagyó borkóstolóra várják a szervezők az érdeklődőket október 21-én, pénteken 18 órától a Millenniumi Kávéház Klubjába (Dugonics tér 12.). Az elmúlt évtizedekben a minőségi borfogyasztás térhódításával egyre nagyobb figyelem fordul a tomorkeny01.jpgborkultúra szépirodalmi vonatkozásai felé, amelynek eredményeként sorra látnak napvilágot hazai irodalmi alkotásokból válogató kiadványok. Szinte mindegyikben kisebb-nagyobb számban megtalálhatóak Tömörkény István írásai is, amelyekben az író a Szeged környéki homoki szőlő- és bortermelés világát igyekezett megörökíteni. A Mód László néprajzkutató vezette borkóstolás Tömörkény-novelláik borhoz kapcsolódó szövegrészleteinek segítségével kalauzolja végig az érdeklődőket a homoki bor világán.

Közreműködik: Horváth István színész

 

Az Areión Egyesület partnerei: Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, Szegedi Írók Társasága, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportja

A rendezvény támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Szeged Város Önkormányzata, Szegedért Alapítvány 

nka_logo_2012-cmyk.jpg