Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Szeged effekt 2
 
Tavaly, 2011 őszén jelent meg a Szeged effekt című antológia, benne 27 szerző felkérésre született, első közlésű, Szegedhez kötődő írásával. A kötetről számos recenzió született, alább háromból idézünk:
 
„Márai írja egy helyütt, hogy a vidéki városi polgárság teremtette meg azt a közeget, amely az európai műveltség éltető légkörét fenntartotta. Szeged ebből a szempontból igazi kulturális központ: a belvárosi sörözőkben fogant dekonos és posztmodern kiadványok legalább akkora ívfénnyel sugároznak itt, mint az alsóvárosi gót hálóboltozatokon visszaverődő fénysugarak.”
(Új Könyvek)
 
„Huszonhét írás, élmények, benyomások, pillanatfelvételek, utcák, terek, épületek, hangulatok. Kiválasztok a könyvből szereplőket, akiket feltétlen meg kell ismerni és helyeket, ahol ott kell lennem.”
(eS Kiss Judit, BárkaOnline)
 
„A Szegedről indult, a máig itt alkotó, vagy az épp csak egyszer-egyszer itt járt szerzők versei és prózája, Kossuth-díjas költő és pályakezdő bölcsész írása, nosztalgikus és posztmodern hangvétel, emelkedett lirizálás és fanyar dokumentarizmus együtt adják ki Juhász, Baka, Tömörkény és Móra városának mai portré mozaikját. Az öt fejezet abroncsábafogott tarkaság kimondottan előnyére szolgál a kötetnek: hivatalos és félhivatalos kánonok helyett ezúttal inkább keresztmetszetét kapjuk annak, miként él tovább, lélegzik fel és ihlet alkotásra e Tisza-parti por-város, amely titokzatos nőiségével mégis rabul és szerelembe ejt mindegy-re, amint Simai Mihály kötet indító versében: s a csillagok, amelyeket idáig / görgettem, helyrezökkenek az égen.”
(Toronyirány magazin)
 
szeged_effekt_borito_v01bc_k.jpgAz idén, 2012-ben az Areión Kulturális Közhasznú Egyesület megjelenteti a Szeged effekt 2 antológiát. Bene Zoltán szerkesztő felkérésére 34 szerző ragadott tollat, 34 írás született, amelyeket Szeged köt össze. A könyvhéten napvilágot látó, az Ünnepi Könyvhét országos listáján is szereplő Szeged effekt 2 szerzőgárdája: Árpás Károly, Bakos András, Becsy András, Bene Zoltán, Berka Attila, Boldog Zoltán, Csernák Árpád, Deák-Takács Szilvia, Diószegi Szabó Pál, Erdei Lilla, Falusi Márton, Fodor Tünde, Gáspár Ferenc, Kaiser László, Lackfi János, Lennert Tímea, Marton Árpád, Molnár H. Magor, Nagy Bandó András, Pintér Lajos, Puskás Balázs, Simai Mihály, Simon Adri, Szappanos Gábor, Száraz Miklós György, Szekeres Nikoletta, Székelyhidi Zsolt, Tarnai László, Trenka Csaba Gábor, Turi Tímea, Vass Tibor, Veszelka Attila, Weiner Sennyey Tibor és Wilhelm József. A kötetet, miként a tavalyit, ezúttal is Pusztai Virág grafikái ékesítik.
         Az antológia bemutatójára június 8-án kerül sor. A Szeged effekt 2 16 óra 30 perckor leteszi névjegyét az Ünnepi Könyvhét szegedi eseményeinek fő helyszínén, a REÖK előtti téren, majd 18 órától kerül sor magára a bemutatóra a Millenniumi Kávéházban. Utóbbi esemény moderátora Kisimre Ferenc lesz.
         Az antológiák illusztrációiból június 1. és augusztus 1. között Internet-terében kiállítást rendez a Somogyi-könyvtár.

szeged_effekt_illusztracio_kiallitas_2012.06.01-2012.08.01.jpg

 
– SzegediLap –