Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 Megalakult a Csongrád megyei írócsoport

 
A Magyar Írószövetség közel ezerfős tagságának mintegy harmada a fővároson kívül, negyede pedig a határainkon túl él. Ezért is került be a most hivatalban lévő elnökség programjába a vidéki tagsággal való aktívabb kapcsolattartás. Ennek pedig fontos eleme a helyi írócsoportok támogatása, a korábban működők felélesztése, illetve újak létrehozása.
– Azért tartom fontosnak a helyi csoport működését, mert egyrészt az adott megye vagy város irodalmi életének szervezésével, a vidéken élő tagjainkkal való kommunikáció segítésével nagy terhet vehetnek le a szövetség elnökségéről – mondta a Csongrád megyei csoport megalakulása kapcsán Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. – Másrészt az olvasás népszerűsítésével, író-olvasó találkozók, konferenciák szervezésével, valamint a fiatal tehetségek felkutatása és segítése révén az irodalmi életünk motorjaivá válhatnak.
A Magyar Írószövetség több írócsoportja közül például az észak-magyarországi, közép-dunántúli, kárpátaljai és vajdasági ma is aktívan működnek, viszont több hasonló szerveződés, elsősorban a pénzhiány miatt elhalt az utóbbi években. Úgy tűnik azonban, hogy a Csongrád megyei csoport mellett a jövőben Sopronban és Hajdúböszörményben is megkezdheti működését a szövetség helyi szervezete.
– Sok múlik azon, hogy egy-egy régióban megtaláljuk-e azt a tagtársunkat, aki felvállalja a szervezés nem mindig könnyű feladatát – tette hozzá a szövetség elnöke. – Ezért is örülök, hogy Szegeden, Bene Zoltán író, immár a csoport titkára vállalkozott erre, és kilenc fővel megalakulhatott a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja.
 
A csoport tagjai: Bene Zoltán (tikár), Fejér Dénes, Hász Róbert, Horváth Dezső, Ilia Mihály, Jámborné Balog Tünde, Simai Mihály (elnök), Tarnai László és Veszelka Attila.
 
(A Magyar Írószövetség sajtóközleménye, 2011. december 13.)