Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irodalmi pályaudvar

 

A napokban jelent meg a Rím Könyvkiadó gondozásában Botz Domonkos és Varga Rudolf Irodalmi pályaudvar című interjúkötete. Botz Domonkos így ír a könyv előszavában:

irodalmi-palyaudvar-borito.jpgMindenekelőtt talán a kötet címéről pár szót – röviden. Hogy miért lett éppen Irodalmi pályaudvar? Talán csak azért, mert hirtelen ötlettől vezetve, első felütésre ez bukott ki belőlem. Egy virtuális udvar, egy tér, ahol a hazai kortársirodalom színe-java megfordult és ahol akarva-akaratlan, mindenki hagyott maga után valamit, gazdagítva ezzel a hazai irodalom kincsestárát. Ezekből a hátrahagyott pályaképekből próbáltunk felszedegetni ezt-azt, mielőtt még végleg elfújta volna őket a szél.

Válogattunk, igyekezve megtartani a semlegesség, a tárgyilagosság látszatát, ami persze részben elfogultságból, részben terjedelmi (anyagi) okok miatt nem teljesen sikerült. Maradt hát a tárgyilagosság, a történeti hűséghez való ragaszkodás. Persze, senki se várjon alapos betekintést a teljes életművekbe, hiszen ez már csak terjedelmi okok miatt sem lehetséges, de ahhoz talán elég ez a kötet, hogy a magunk szerény eszközeivel egy-egy alkotó minél több minőségi jelet hagyjon maga után.

Ahhoz, hogy valaki lejöjjön a hegyről, oda előbb fel kell jutnia. Könyvünk alanyai hosszú, rögös utat jártak végig, megszenvedve olykor a stációkat, mire elérkeztek a csúcsra – és minden túlzás nélkül mondhatom, maradandó értékekkel, komoly szellemi örökséggel gazdagították a hazai literatúrát.

A most megkezdett műhelymunkát terveink szerint szeretnénk (lehetőségeinkhez mérten) folytatni, hogy minél több kortárs szerzőt hozhassunk közelebb az olvasókhoz.

 

A kötetben megszólaló szerzők:

Almássy Katinka

Baranyi Ferenc

Bene Zoltán

Benke László

Czigány György

Czipott György

Csernák Árpád

Forgách B

Gyimesi László

Kaiser László

Lukáts János

Madár János

Németh Péter Mikola

Postásy Csaba

Szakonyi Károly

Szepes Erika

Szerdahelyi István

T. Ágoston László

Turcsány Péter

Varga Domokos György

Zonda Tamás