Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Híd Pannóniától a Tiszáig
A Pannon Tükör estje a Somogyi-könyvtárban
 
Sándor János vendégeként Péntek Imre, Szemes Péter és Kaj Ádám, a Zalaegerszegen szerkesztett Pannon Tükör redaktorai látogattak Szegedre. A 2013. május 13-án este, a Somogyi-könyvtár klubjában tartott jó hangulatú beszélgetés nem titkolt céljainak egyike a hídverés volt: hídverés Zala és Csongrád megyék, a pannon és a dél-alföldi szellem között. A Pannon Tükör ugyanis fölvállaltan és deklaráltan vidéki orgánum, amely a nemes értelemben vett lokálpatriotizmust és a kultúrtáj eltagadhatatlan hatását értéknek tekinti. A folyóirat kapcsolatrendszere is sokkal gazdagabb a vidék és a Zalával szomszédos határon túli területek, mint a fővárosi szellemi központok felé – annak ellenére, hogy a szerkesztőség utóbbival is jó viszonyt ápol, amelyet a kölcsönös megbecsülés jellemez.
 
lapra1.jpg
Szemes Péter, Péntek Imre, Kaj Ádám és Sándor János
 
    A tizennyolcadik évfolyamában járó Pannon Tükör kulturális folyóiratként határozza meg önmagát, olyan orgánumként, amely nem csupán a szépirodalmat, de a művészet egyéb ágait – a képzőművészetet, a zenét és a színházat – is magáénak érzi, fontosnak tartja, hogy felületet biztosítson számára. Ugyancsak kiemelt jelentőséget tulajdonít a Pannon Tükör szerkesztőgárdája a tehetséggondozásnak, különösen saját régiójuk tálentumainak vonatkozásában. Meghatározó továbbá az a kapcsolat, amelyet a Pannon Tükör a Muravidékkel, és egyáltalán: Szlovéniával épített ki. Maribori és dél-ausztriai nexusaik révén nemzetközi pályázatok motorjaként működik a lap és annak kiadója, a Pannon Írók Társasága. Miként Szemes Péter fogalmazott: hozzájuk, azaz Zalaegerszeghez közelebb fekszik Maribor, Lendva vagy Graz, mint Budapest.
 
lapra2.jpg
Szemes Péter és Péntek Imre
 
    Kelemen Gyula, az Énekmondó együttes tagja másokéi mellett Péntek Imre, Utassy József, Bencze Lajos és Kaj Ádám megzenésített verseivel színesítette az estet.
 
lapra4.jpg
 
lapra5.jpg
 
Szöveg és fotó: SzegediLap