Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
Megyünk utánad, Grecsó Krisztián
 
Az emlék igazibb, mint a valóság. A múltunk pedig jön utánunk. Így véli a 85. Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelent Megyek utánad című regény írója, Grecsó Krisztián is, akit saját szerelmi történetei ihlettek, s szolgáltak alapjául eddigi legszemélyesebb művének.
A szegvári születésű Grecsó Krisztián közel húsz éve alkot, s ezalatt írói stílusa egyre kifinomultabbá és érettebbé válik, néha már-már karcosnak és fanyarnak is tekinthető. A máig nagy sikerű, 2011-ben megjelent Mellettem elférsz című műve a családi viszonyok mentén deríti ki, hogy mit öröklünk az előző generációktól, mit hurcolunk magunkkal, s melyek azok a dolgok, amelyekhez érdemes ragaszkodnunk egész életünk során.
 
img_9820.jpg
 
Az idei ünnepi könyvhétre az író a Megyek utánad című regényével jelentkezett, amely ezúttal a család helyett az egyéni lélek fejlődését állította középpontba, így a szerelmek, a karcolások, a megcsalások, valamint az örömök és azok átélésein keresztül próbálja bemutatni, hogyan érnek össze a szálak, amelyek végül meghatározzák az életünket. Minden, amit múltuk során megtapasztaltunk, lelkünk részévé válik, míg jellemünket kapcsolataink lenyomata formálja, amelyek révén végérvényesen nyomot hagyunk másokban. Grecsó Krisztián művének tanulsága szerint úgy válhatunk emberré, ha szeretünk, és viszont szeretnek bennünket.
 
img_9817.jpg
Szilasi László és Grecsó Krisztián
 
A nyolc különböző kapcsolatot bemutató Megyek utánad minden egyes fejezete egy-egy részproblémát boncolgat, úgy mint a szüleinkhez fűződő viszonyunk, a felnőtté válás és az elvágyódás nagy kérdései, illetve a kamaszkori döntések, amelyek egykor bár banálisnak tűntek, felnőttként óriási drámának érezzük és rádöbbenünk jelentőségükre. „Gyakran elgondolkodom azon, milyen jó, hogy fiatal koromban nem tudtam, mekkora súlya van döntéseimnek. Az emberek, akikkel felnőttem, az osztály, ahol nem olvasni ciki volt mind-mind jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy íróvá válhattam, valamint regényeim alaptörténeteihez is. Ha más környezetben nevelkedek, más emberek vesznek körül talán máshogy alakul az életem is. ” – mondta Grecsó Krisztián.
Milyen jó, hogy mégis így történt!


Fotók: Somogyi-könyvtár
 
  
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.

A szerzőpáros korábbi írása a SzegediLapon: Változó világ, örök kamaszok„Hej, micsoda értékek szunnyadnak itt…”; 130 év távlatából a SomogyibanRadnóti Miklós lábnyomában járvaEgzotikus utazás a Somogyiban7 kérdés Sánta GáborhozGitárszó a lélekhez;  Színek szavaian keressük önmagunkatMagyar-horvát festménykavalkád „...emléke sok-sok éven át fent fog maradni...”7 kérdés Czilczer OlgáhozCzilczer Olga műhelytitkai a Somogyi-könyvtárbanKétszer kettő néha hatNem csak a hó lassította le SzegedetRubinpiros tangó a SomogyibanNyolcvanhat év után újra SzegedenEsztergapad és faforgács„a csend nem zavarja a zenénket”