Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
Czilczer Olga műhelytitkai a Somogyi-könyvtárban
Az Osztódás című verseskötet bemutatása
 
„Kívántam s lettek óriás
szárnyaim kitárva az innenső
földrésztől a túlsóig elértek…”
 
A szegvári születésű, Szegeden élő Czilczer Olga költő és írónővel találkozhattak az érdeklődők február 5-én a Somogyi-könyvtár zenetermében. A rendezvényen az írónő a legújabb, 2013-ban megjelent verseskötetét, az Osztódást mutatta be, de mesélt írói pályájáról és műhelytitkaiba is beavatta az olvasóközönséget.

img_7342.jpg

„El tudunk-e képelni olyat, ami nem is létezik?” – tette fel az elgondolkodtató kérdést Czilczer Olga a Somogyi-könyvtárban tartott kötetbemutatón február 5-én. Az írónő szerint a valóságot nemcsak a kézzel fogható, konkrét tárgyak jelentik, hanem az is, amit a képzelet és az álom világa teremt meg. Éppen ezért munkásságát leginkább a szürrealista irányzathoz sorolják be, de műveiben nem a szürrealizmus eredeti jelentéséről, a valóság felettiségről, hanem az attól való elszakadásról van szó. Véleménye szerint a költők egyik legfontosabb feladata az, hogy a képzelet segítségével megteremtsék ezt a valóságtól való elrugaszkodást, s hogy a szürrealista látásmód révén egy újfajta elrendezés, megvilágítás és ábrázolás kerüljön a középpontba.
Osztódás című műve 2013-ban jelent meg a Napkút Kiadónál. A kötet kapcsán az írónő elmondta, hogy nem tartja magát gyors írónak, s az Osztódás is két-három év munkájának a termése. Saját bevallása szerint nem könnyű hozzáférni a verseihez, s némelyik nehezen érthető meg az olvasó számára. Ennek oka abban rejlik, hogy az írók a megélt élményeikből táplálkoznak. „Ha az olvasó is átélt már hasonlót a saját életében, akkor a vers elolvasása megnyugvással fogja eltölteni, ha azonban nem volt még ilyen tapasztalata, akkor az értelmezés, a megértés nehézségekbe fog ütközni” – tette hozzá a költőnő.
A családias hangulatú, kötetlen beszélgetés során a közönség tagjai feltehették kérdéseiket. Az írónő így megosztotta azt is a résztvevőkkel, hogy verseinek formája alkotás közben alakul ki, a sorok improvizatív és spontán módon születnek meg, majd ezután maguktól hívják elő a folytatást és végül így alakul ki a végleges forma. Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy miben különbözik a szabad vers a prózaverstől valamint, hogy milyen sajátosságokkal rendelkezik ez a két műfaj.

img_7330.jpg

A rendezvény végén Czilczer Olga említést tett példaképeiről, köztük Nemes Nagy Ágnesről, valamint Csorba Győzőről, akinek a legelső írásait megmutathatta, ezáltal különösen nagy hatással volt az írói pályájára. Legnagyobb mesterének azonban Rába Györgyöt tartja. Ebből kifolyólag örömmel fogadta a felkérést egy, a Rába György különböző verseiből összeállított mozaikvers megírására.  A mű a Cento címet kapta, s egy a barokk korra jellemző és divatos versformában, az akrosztichonban íródott, amelynek jellegzetessége az, hogy az egyes sorok kezdőbetűiből egy új szó olvasható ki, ebben az esetben Rába György neve. A rendezvény során nemcsak ezt a költeményt hallhatták a jelenlévők az írónő felolvasásában, hanem a bemutatott Osztódás című kötetének számos darabjába is bepillantást nyerhettek.
 
Fotók: Somogyi-könyvtár
 
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.

A szerzőpáros korábbi írása a SzegediLapon: Kétszer kettő néha hatNem csak a hó lassította le SzegedetRubinpiros tangó a SomogyibanNyolcvanhat év után újra SzegedenEsztergapad és faforgács„a csend nem zavarja a zenénket”