Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegedűs Réka és Tóth Edit
„...emléke sok-sok éven át fent fog maradni...”
Jurkovics Jánosra emlékeztek a Somogyiban
 
„Tinédzserkorában a könyvek, irodalom, sport, álmok átélésének,
főiskolában a művészetek, politika, szerelem izgalmának,
idősebb korában a nemzet, család, karrier megélésének élt.
Tipikus magyar ember és mégis egy fura átláthatatlan titok.”
(Andro-Vaskó Sándor emlékezése)
 
2014. február 18-án a Somogyi-könyvtárban az egy éve elhunyt reneszánsz ember, Jurkovics János Isten tenyere alatt című novelláskötetének bemutatója kapcsán emlékeztek a rendkívül sokoldalú személyiségre ismerősei, pályatársai, szerettei, illetve mindenki, aki nyomon követte munkásságát.

img_7746.jpg

Az Isten tenyere alatt című novelláskötet szerzője, Jurkovics János számos területen bizonyította tehetségét. Magyar-könyvtár szakos tanárként végzett, ám az élet az újságírói pályára terelte. Dolgozott a nyomtatott sajtóban és a televízióban is. Karrierjét a Szolnok Megyei Néplapnál kezdte, majd, 1989-ben Hortobágyi Zoltánnal együtt megalapították a Maholnap című hetilapot, amely 1992-ig működött. Jurkovics János úgy vélte, a mai ifjú újságírók nem tudják, milyen lehet szabadon, béklyók nélkül írni. Éppen ezért különösen büszke volt arra, hogy a magyar újságírás legszabadabb időszakában írhatott és alkothatott – ennek gyümölcse volt a Maholnap. 1992-től a Magyar Televízióban dolgozott tudósítóként és riporterként. Így került családjával együtt Szegedre, ahol 2001-ben a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójának vezetője lett. Mindemellett több riport- és dokumentumfilmet jegyzett, úgymint az Elfeledett harangok, a Jön az árvíz! és az Ilia tanár úr címűeket, valamint az emlékezetes, Betyárkirály címmel Rózsa Sándor életéről készített alkotást.
 
img_7708.jpg
Jurkovics János özvegye beszél
 
Szabadidejében sem tétlenkedett, hiszen számos hobbinak hódolt. Egy amatőr zenekar tagjaként például lakodalmakban lépett fel. A zenélést tévés karrierje miatt kellett abbahagynia, ugyanis az egész éjszaka tartó éneklés miatt gyakran rekedten érkezett a stúdióba, amit főnökei nem néztek jó szemmel – mesélte V. Fekete Sándor, akivel Jurkovics élete több ponton is összefonódott.
 
img_7678.jpg
 
Csendéleteket és portrékat festett ismerőseiről, melyeket aztán elajándékozott. Feleségéről szoborportrét készített, de a fa megmunkálásához is értett, a saját garázsában berendezett műhelyében bútorokat gyártott. Nagyszerű helyesíró és stiliszta volt, éppen ezért barátai is gyakran az ő tudására hagyatkoztak egy-egy kihívást jelentő szó esetében. A kötött és szigorú híradós műfajok mellett az írói skálája egészen a szépirodalomi prózáig terjedt. Pályatársainak hatására egészen későn, majdnem ötven évesen kezdett novellákat írni és hamar kiderült, hogy ezen a területen is jó érzékkel bánik a szavakkal, művei egytől-egyig humoros anekdoták, amelyeket a közvetlen környezetében történő események ihlettek. A közönség több esetben is a történetek eredeti szereplőinek felolvasásában hallgathatta meg az újságíró egy-egy novelláját.
Jurkovics hirtelen bekövetkezett halála miatt az Isten tenyere alatt című kötetét nem volt ideje teljes egészében saját művekkel megtölteni, így egy-egy írás erejéig kollégái, családtagjai, barátai búcsúszavaikkal, az újságíróról szóló visszaemlékezéseikkel járultak hozzá a mű megszületéséhez. A rendezvényen bemutatott hanganyagok, videófelvételek, fénykép összeállítások révén a látogatók már-már egy pillanatra újra maguk között érezhették a „reneszánsz embert”.
„Jurkovics János nem halt meg, mert csak az hal meg, akit elfelejtenek. Ha végigtekintünk János életútján, akkor egy rendkívül sokoldalú ember portréja rajzolódik ki, akinek emléke sok-sok éven át fent fog maradni, ha ápolják azt” – emlékezett egykori kollégájára Tóth Károly, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.

 

 
heged_s-reka.jpg
Hegedűs Réka 1990. június 14-én született Gyulán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Kommunikáció- és Médiatudomány Mesterképzésének végzős hallgatója. Az egyetemi alapképzés során a fő szakiránya, a Public Relations mellett, elvégezte a Nyomtatott sajtó szakirányt is. Tanulmányai során több egyetemi lap munkatársa volt. Legfőbb érdeklődési területe a kulturális kommunikáció, jelenleg a szegedi Somogyi-könyvtár kommunikációs munkáját segíti. Szabadidejében is szereti az aktív, szellemi kikapcsolódást, gyakran jár moziba, színházba és múzeumi rendezvényekre.

toth-edit.jpg
Tóth Edit 1986. október 4-én született Békéscsabán. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Kommunikáció- és Médiatudomány mesterszakon végzős hallgató. 2010-ben anglisztika szakon, amerikanisztika szakirányon szerzett üzleti angol és turizmus specializációs alapszakos diplomát. 2012-ben pedig a Kommunikáció- és Médiatudomány alapképzésen a Public Relations szakirányt végezte el. Pillanatnyilag a szegedi Somogyi-könyvtárban lát el PR gyakornoki feladatokat. Szabadidejében szívesen olvas, és érdeklődést mutat a környezetvédelem iránt.