Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Küldetés
A Hitel folyóirat estje a Millenniumi Kávéházban
 
A Hitel című folyóirat már a redszerváltozás időszakában fontos színtere volt a művészeti-társadalmi diskurzusoknak. Napjainkra igen szélessé duzzadt a kulturális lapok mezőnye, de a Hitel ma is az egyik legelismertebb, mértékadó folyóirat. Munkatársai 2012. október 17-én este Szegeden, a Millenniumi Kávéház Klubjában mesélték el, hogyan látják küldetésüket, küldetéseiket. – helyszíni tudósítás 
 
Az Őszi Kulturális Fesztivál programjai között hirdették meg a Hitel folyóirat Küldetés című estjét. A Millenniumi Kávéház Klubjában tartott rendezvényen a lap szerkesztői felelevenítették a kezdeteket. Noha az első szám 1988-ban jelent meg, az ötlet már 1982-ben fölmerült. Az alapító nyilatkozat egy vacsora alkalmával született meg, Németh László özvegyének lakásán. Az alapító nyilatkozat egy vacsora alkalmával született meg, Németh László özvegyének lakásán. Az alapítók között találjuk (mások mellett) Illyés Gyulát, Sütő Andrást, Sinkovits Imrét, Kiss Ferencet, Kodolányi Gyulát és Csoóri Sándort, aki mindmáig a folyóirat főszerkesztője.
 
dscn4361.jpg
Szikra János, Wodianer-Nemessuri Zoltán, Papp Endre,
Falusi Márton és Bene Zoltán
 
A lap indításakor a szerkesztők kéziratot kértek és kaptak a magyar irodalom szinte minden jeles alkotójától. Az első lapszámokat csak pult alól lehetett megszerezni, az egyes cikkek fénymásolatban terjedtek. Bár az elmúlt lassan három évtized folyamán a helyzet több tekintetben gyökeresen megváltozott, a Hitel tekintélye a mai napig megmaradt, neves írók küldik ide – kérésre és kéretlenül egyaránt – a műveiket.
Az folyóiratbemutató est vendége volt Papp Endre, kritikuson, a lap felelős szerkesztőjén kívül Falusi Márton költő, aki szintén tagja a redakciónak, valamint Szikra János költő és Wodianer-Nemessuri Zoltán író, akik mindketten rendszeres szerzői a lapnak. A számos Hitel-szerző közül azért látogattak éppen ők ketten Szegedre, mert a folyóirat legújabb vállalkozása, a Hitel Könyvműhely az idei esztendőben három kötet megjelentetésével debütált, s ezek közül kettő hozzájuk köthető. A Hitel Könyvműhely – amely a folyóirat szellemiségének, a Hitel küldetésének egyik legújabb pillére – Wodianer-Nemessuri Zoltán történelmi nagyregényével (Végvidék), Szikra János összegyűjtött verseivel (Közép-európai nyár) és Falusi Márton esszékötetével (Virágvasárnapi zsákbanfutás) nyitotta kiadványainak sorát.

wodianer-nemessuri-zoltan---vegvidek-1561-1569.jpg

szikra-janos---kozep-europai-nyar---szikra-janos-koltemenyei.jpg

falusi_esszek.jpg

 
A Küldetés című est házigazdája a Magyar Írószövetség Csongrád Megyei Írócsoportja volt; a csoport titkára, Bene Zoltán vezette a beszélgetést, aki maga is rendszeres szerzője a Hitelnek. A beszélgetésben kifejtették, mennyire fontosnak tartják, hogy a kulturális-művészeti lapoknak, orgánumoknak legyen határozott arculata, eszmeisége, amely egyfelől megkülönbözteti a többi médiumtól, másfelől műhellyé nemesíti. A Hitel ilyen folyóirat. Alapító szerkesztői fontosnak tartották, hogy kialakítsák, a mostani redakció tagjai pedig kötelességüknek (és számos küldetésük egyikének) érzik, hogy megőrizzék azt a műhelyszellemet, amely a nemzeti gondolat, a nemzet mint kulturális közösség jegyében fogant.
 
dscn4362.jpg
A közönség soraiban
 
Noha a Hitel folyóirat rangja és tekintélye vitathatatlan, a kulturális-művészeti élet napjainkban jellemző működése megkívánja, hogy a szerkesztők lehetőségeik szerint népszerűsítsék a lapot, új olvasókat toborozva – a fiatalok között is (s ez egy újabb küldetés). Éppen ezért volt örvendetes, hogy a szegedi est vendégei túlnyomó többségben az ifjúság soraiból verbuválódtak!
 
Szöveg és fotó: SzegediLap.hu 
okf_logo.jpg