Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irodalom-történés

...irodalomról, irodalmi életről, írókról, költőkről, könyvekről, művekről...

 

Cikkek

Sándor János könyvéről

2012.03.22

Sándor János legújabb, talán minden eddiginél olvasmányosabb könyve színház és költészet, Thália jegyese és Thália papnői örök, égi összetartozásáról tanúskodik aprólékos, filológiai pontossággal, ugyanakkor szeretetreméltó, anekdotázó formában.  A kötetről Marton Árpád írt recenziót

 

Nagy Edit: Próba-élet és nézhető is

2012.03.21

144_ottlik.jpg1912. május 9-én, kereken száz esztendeje született a XX. század egyik legnagyobb magyar írója, Ottlik Géza. Az 1990 októberében elhunyt kiváló prózaíróra, műfordítóra, a magyar regény mesterére Nagy Edit tanulmányával emlékezünk.

 

Németh Péter Mikola: In memoriam Hubay Miklós

2012.02.27

„….Mi lesz velünk hősök nélkül? Hubay Miklós 1940-ben, azonos című drámájában, erre a lelkeken átviharzó és elhatalmasodó nemzeti sorskérdésre keresi a választ, s akkor a mohácsi csatavesztés és a Buda eleste utáni időket idézi, azt a korszakot, amikor az ország tragikus módon hosszabb időre elveszti függetlenségét. De miért pont azt, a magyar történelemnek miért nem valamelyik dicsőséges hőskorszakát eleveníti meg tanú- és tanulságként? Minden bizonnyal azért nem, mert szinte testközelből érzékeli Nagyvárad szülöttjeként Ady intelmét: – „Nekünk Mohács kell” – az ő üzenetének végzetre hangolt aktualitását: „Ne legyen egy félpercnyi békességünk, / Mert akkor végünk, végünk”. Ugyanolyan szorongatóak voltak a körülmények már akkor is, mint manapság…” – a tavaly elhunyt Hubay Miklósnak Németh Péter Mikola állít emléket.

 

Videó - Becsy András: Franciakrémes

2012.02.08

A TiszapART Televízió Lapozó című műsorának 2012. január 30.-i adása Becsy András: Franciakrémes című novelláskötetével foglalkozott.

 

A szegedi Madách-kultusz utolsó két évtizedéről

2011.12.30

A kultusz szót a ma irodalmi közbeszédében általában negatív, sőt, gyakran kifejezetten dehonesztáló jelentésben használják. (…) a több mint egy évszázados szegedi Madách-kultusz utolsó két évtizedéről szólva előre bocsáthatom: az itt elmondottak talán nem is a Madách-kultusz adalékai: a szegedi Madách-tisztelet eseményei, dokumentumai sorjáznak majd az itt következő kis összefoglalóban. − Bene Kálmán tanulmánya

 

7 kérdés Székelyhidi Zsolthoz

2011.12.15

Székelyhidi Zsolt költő, zenész, performer, a 2011 szeptemberében megjelent Szeged effekt antológia szerzője, de a Spanyolnátha folyóirat szerkesztőjeként is számos ponton (számos szerzőn keresztül) kapcsolódik a városhoz. Ezúttal őt kérdeztük irodalomról, folyóiratról, tervekről…

 

Megalakult a Csongrád megyei Írócsoport

2011.12.13

Az olvasás népszerűsítése és fiatal tehetségek felkutatása is a feladata lehet a Magyar Írószövetség helyi csoportjainak, amelyek a vidéken és a határon túl élő tagok összefogására is hivatottak. A legújabb csoport Csongrád megyében alakult meg Simai Mihály, József Attila-díjas költő elnökletével.

 

Száraz Miklós György új albuma: Mesés Magyarország

2011.12.12

Mesés Magyarország - Barangolás térben és időben címmel jelent meg Száraz Miklós György író új könyve, amely Magyarország emlékeit, értékeit ismerteti meg az olvasóval.

 

Amikor a hamvasztómester bevonul az irodalomba − Veszelka Attila kötetének bemutatója

2011.12.02

A szegedi Somogyi-könyvtár első emeleti olvasója dugig megtelik november utolsó estéjén. Szemben a tömeggel négy férfi ül az asztal mögött. Enyhe zúgás, zsibongás − részben az éledező mikrofonokból, részben a termet dugig telítők torkából, mozdulataiból, jelenlétéből. Aztán lassan elcsendesedik minden, mint Amikor a hamvasztómester sírni kezd…

 

7 kérdés Veszelka Attilához

2011.11.27

Veszelka Attila költő, író a Szegedi Írók Társaságának elnöke, a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Munkabizottságának titkára, Kölcsey-érmes. Néhány napja megjelent legújabb, nyolcadik verseskötete, az Amikor a hamvasztómester sírni kezd kapcsán kérdeztük.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Következő »