Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kocsis Katalin

Egy csipetnyi Korea

Koreai Filmfesztivál: a tizedik (2017. október 28-29.)

Szeged, Belvárosi Mozi

 

A koreai hullám az 1990-es években indult kulturális jelenség, amely a dél-koreai kultúra, főképpen a populáris kultúra (filmek, televíziós sorozatok és popzene) külföldi terjeszkedését jelenti. Évekkel ezelőtt elérte Magyarországot is, és lassú víz módjára ezreket sodort és sodor el máig. A koreaiul hallju névre hallgató jelenség globális, a világon mindenütt szedi áldozatait.

1.-kep-hagyomanyos-talalas.jpg

Hagyományos koreai tálalási mód

A dél-koreai popkultúra; tévésorozatok, zene, divat és a koreai konyha hatalmas rajongótáborra tett szert világszerte. A kpop és a kdrama (koreai popzene és tévésorozatok) népszerűsége magával hozta magának a kultúrának a népszerűségét is. A koreai filmművészet, zene, tánc, színházművészet, sőt, maga a nyelv is, egyre nagyobb érdeklődésre tart számot: sokan kezdenek például koreaiul tanulni a popzene vagy a közkedvelt sorozatok, filmek hatására.

 

A koreai kultúra Magyarországon

Magyarország kifejezetten nyitottnak mutatkozott e téren: koreai képregénysorozatok tekintetében bőséges a kínálat (...) a koreai könnyűzenét több blogoldal (...) népszerűsíti”  írta Teszár Dávid 2011-ben[1]. Ebben az évben a Metropolis című filmelméleti és filmtörténeti folyóirat a kortárs dél-koreai filmekkel foglalkozó tematikus számmal jelentkezett, a következő évben pedig Magyarországon rendezték meg az első dél-koreai filmes konferenciát.[2]

A helyzet azóta nemhogy nem változott, de a Dél-Koreával kapcsolatos blogok, facebook oldalak és rendezvények száma megsokszorozódott.[3] (A Szegedi Koreai Kulturális Közösségnek például közel ötszáz követője van a facebookon).

 

Filmek és sorozatok

A koreai hullám terjedésével párhuzamosan, melynek elindítója a Star in My Heart című 1997-es televíziós sorozat volt a wikipédia szerint, a dél-koreai filmművészet is a kortárs film egyik meghatározó tényezője lett.

Az első sorozat, amely valóban meghódította a világot, a 2003-as A palota ékköve volt, melyet Európában elsőként Magyarországon vetítettek 2008-ban. Ezt követte 2010-ben A Silla királyság ékköve, melyet 2009-ben forgattak, és 2011-ben A királyi ház titkai, amelyet szintén a forgatás után egy évvel mutattak be nálunk. Több sorozat is következett ezután, a legfrissebb a jelenleg – október 2-tól kezdődően -  sugárzott sageuk (vagyis történelmi kosztümös), melyet idén tavasszal forgattak: a Királynő egy hétre (Queen For Seven Days).

2.-kep-kiralyno-egy-hetre.jpg

Királynő egy hétre: kép a filmből

Az új dél-korai mozi kezdőpontjának 1999-et, az első saját gyártású blockbuster megszületésének évét tehetjük meg” [4]  (Swiri; rendezte: Kang Je Gyu). A mozifilmek kapcsán elsősorban két rendező: a művészfilmes Kim Ki Duk és a közönségbarátabb műfajokkal dolgozó Park Chan Wook neve csenghet ismerősen az érdeklődők fülében. Az ő filmjeiket már 2000-ben is volt lehetőség megismerni a Budapesten évente megrendezett nemzetközi Titanic Filmfesztiválon, ahol azóta is vetítenek dél-koreai filmeket, sőt, 2007-ben már külön dél-koreai szekcióval jelentkezett a fesztivál.[5] Idén két sikerfilmet mutattak be: az Árnyak ideje című, a múlt századi japán megszállás alatt játszódó kémfilmet (rendezte Kim Ji Woon), illetve a Kokszongi sirató című horrort (r. Na Hong Jin).

A Dél-Korea filmtermése iránt érdeklődőknek (illetve a kultúra iránt érdeklődőknek is) kitűnő lehetőséget nyújt a Koreai Kulturális Központ, amely 2012-ben nyitotta meg kapuit, és a hangversenyektől a nyelvtanfolyamokig minden igényt próbál kielégíteni. Filmklubot is szerveztek, ahol havonta több filmet is meg lehet tekinteni. Ide előre regisztrálni kell, és általában korán betelnek a helyek, nagy az érdeklődés[6]. A Központ szervezi az évente megrendezésre kerülő Koreai Filmfesztivált is, immár tizedik éve.

 

A Filmfesztivál

A Filmfesztivál megrendezésében (Debrecen és Pécs mellett) Szeged is részt vállal 2014 óta, itt a Belvárosi Moziban vetítik a filmeket.  Az idei Koreai Filmfesztivál október utolsó hétvégéjén, 28-án és 29-én várja az érdeklődőket.

A mozi és a Somogyi-könyvtár közös játékra invitálja az érdeklődőket, melynek résztvevői közt filmenként két jegyet sorsolunk majd ki, vagyis négy szerencsés érdeklődő vehet rész másodmagával a vetítésen. A játék (mely a Somogyi-könyvtárban és a könyvtár honlapján is elérhető lesz) október 9-én, hétfőn indul, a sorsolás 21-én, szombaton lesz.

A Szegeden vetített négy filmmel négy műfaj képviselteti magát. Az első napon, 28-án egy történelmi kosztümös drámát és egy sportról szóló vígjátékot láthatnak az érdeklődők.

3.-kep-cho-jung-seok.jpg

Cho Jung Seok a 2016-os My Annoying Brother című filmben

Hyun Bin, a The Fatal Encounter (2014, rendezte: Lee Jae Kyu) című történelmi film főszereplője nagy sztár Koreában – és másutt is, ahol ismerik a filmjeit, sorozatait. A második film ezen a napon (The King of Jokgu; 2013, rendezte: Woo Moon-Gi) egy független sportfilm lesz, amely a jokguról, erről a jellegzetesen koreai sportról szól. A koreai focinak is becézett mozgásforma a foci és a kézilabda keveréke, Koreában nagyon népszerű. A film műfaja vígjáték, és természetesen szerelmi szál is helyet kapott benne.

29-én a vetítések szintén vígjátékkal folytatódnak. Ezúttal egy romantikus komédiát tekinthet meg a közönség Cho Jung Seok főszereplésével, aki szintén igen népszerű színész (és a 28-án vetített történelmi drámában is szerepel). A film címe: My Love, My Bride (2014, rendezte: Lim Chan Sang). A vetítéseket egy akció-thriller zárja. A The Suspect (2013, rendezte Won Shin Yeon) című bosszúdráma főszereplője Gong Yoo, aki az idén bemutatott egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) sorozat főszereplője volt (a Dokkaebi című romantikus fantasy-vígjáték méltán tett szert hatalmas rajongótáborra), és ő volt a sztárja két tavalyi sikerfilmnek is, melyeket a hazai közönség is láthatott: az Árnyak ideje, és a Vonat Busanba című filmekről van szó.[7] A The Suspect című látványos akciófilm volt az első ilyen jellegű szerepe.

4.-kep-gong-yoo.jpg

Gong Yoo a Vonat Busanba című filmben

 

JEGYZETEK

 

[1] Teszár Dávid: Lokális és globális sikerek. A dél-koreai filmreneszánsz intézményi háttere. In: Metropolis, 2011. 2. p. 13. p.

[2]A Prizma folyóirat online felületén olvasható Bátori Anna beszámolója a konferenciáról: http://prizmafolyoirat.com/2012/04/18/korkonf/ Hozzáférés: 2017. 09. 23.

[3] Még egy adat: az ELTE Koreai Tanszéke és a koreai szakos alapképzés 2008-ban jött létre, a koreanisztika mesterképzés 2013-ban vette kezdetét. Jelenleg több mint 160 hallgatója van.

[4] Teszár Dávid: Lokális és globális sikerek. A dél-koreai filmreneszánsz intézményi háttere. In: Metropolis, 2011. 2. 6. p.

[5] Teszár Dávid: i.m. 13. p.

[6] Szegeden a Szegedi Koreai Kulturális Közösség szervez ilyen eseményeket.

[7] Az elsőt a tavaszi Titanic Filmfesztiválon, a másodikat pedig az őszi Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatták az érdeklődők.

 

 

kk.jpg

Kocsis Katalin Szegeden született, tanulmányait is itt végezte a Szegedi Egyetemen magyar, összehasonlító irodalomtudomány és angol szakokon. 2013-ban került a Somogyi-könyvtár művészeti gyűjteményébe mint művészeti tájékoztató könyvtáros. Az irodalom mellett a képzőművészet, a film és a színház is érdekli.