Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúreset

Cikkek

Zarándoklat. Beszélgetés Thorday Attilával

2015.07.06

Az újszegedi Árpádházi Szt. Erzsébet templomba járó fiatalok egy csoportja Thorday Attila plébános vezetésével július első hétvégéjén indult egy távoli, de valójában nem is olyan messzi kolostorba, megtapasztalni az ottani bencés szerzetesek életét. A plébánost Tráser László kérdezte.

 

Hogyan fér el félmillió könyv egy okostelefonban?

2015.07.03

Magyarország legnagyobb online antikváriuma, az Antikvarium.hu 2015 júniusában megújította honlapját, amelynek fejlesztése egy éven át tartott. Az új oldalt a nagyközönség először június 23-án este 8 órakor tekinthette meg „A nagy leleplezés” keretében (https://www.facebook.com/events/1450239858627339/). 

 

Hóhércsárdás. Beszélgetés Bátyi Zoltánnal

2015.07.03

A Rákosi-, majd a Kádár-korszakokban sokat foglalkoztatott hazai hóhérok munkáját, személyét olyannyira titkosította a hatalom, hogy még nevüket is alig ismerjük. A híres Bogár vezetéknevű állami ítélet-végrehajtóról is csupán annyi biztosat tudott földeríteni a kutató, hogy ugyanazzal a módszerrel végezte ki Szálasi Ferencet, Rajk Lászlót és Nagy Imrét. Bátyi Zoltán szegedi író, újságíró legújabb könyvében fölidéz számos híres hazai bűntényt. A gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott, hátborzongató olvasmány, a Hóhércsárdás szerzőjét Tráser László kérdezte. (hanganyag)

 

A Bornai-rejtély

2015.06.08

Rejtély... Rejtély, hogy hogyan lehetnek egy „Korlátolt Felelősségű Társaság” tagjai ilyen sokoldalúan tehetségesek. Bornai Tibor, a KFT alapító tagja és egyik frontembere június 7-én egy egészen új oldaláról mutatkozott be közönségének Szegeden, a 86. Ünnepi Könyvhét keretében. Új oldaláról, méghozzá: festőként. 2015. június 7-én, vasárnap délután 5 órakor ugyanis a Millenniumi Kávéház Klubjában „megnyitó beszédet nem mondott, de mesélt és énekelt” saját tárlatának megnyitóján. Egyes szám harmadik személyben mesélt „a festőről”, s egy-egy humoros vagy szomorkás történet után egy-egy dal következett, igazi unplugged koncertélményt nyújtva a megjelenteknek. – Fábián Attila helyszíni tudósítása

 

Wilhelm József : A kommunikáció történetének....

2015.06.02

Az információ szerzés és átadás az élet ugyanolyan szükségszerű alapeleme, mint amilyen a légzés, az anyagcsere vagy a szaporodás. Az időben leadott vagy kapott, észlelt vészjelzés az egyed és fajfennmaradás szempontjából – a felsoroltakkal együtt – ugyanabba a kategóriába sorolható. A tudományok fejlődésének köszönhetően ma már azt is tudjuk, hogy nem csak az emberek és az állatok kommunikálnak, jeleznek egymásnak, hanem a növények is. A nonverbális kommunikáció szinte az élet kialakulásával egyidejű, ugyanis két egyed fennmaradásának és sokasodásának bekövetkezéséhez előzőleg valamilyen kapcsolat kialakítására, azaz jelzésrendszerek működtetésére, vagyis kommunikációra van szükség. – Wilhelm József írása

 

Botz Domonkos: Málta – beszélő kövek

2015.05.30

A Földközi-tenger középső részén található az EU legkisebb tagállama, a mediterráneum egyik gyöngyszeme, a Máltai Köztársaság, mely az elmúlt évtizedekben a turizmus egyik kedvelt célpontjává vált. Lévén, hogy szigetországról (szigetcsoportokról) van szó, csak hajóval, vagy repülőgéppel lehet megközelíteni. – Botz Domonkos írása

 

Biciklizni könyvebb

2015.04.16

Gondolkodtál már azon, hogyan lehetne összekapcsolni az olvasást, a testmozgást és a környezettudatosságot? A választ megkapod Szegeden 2015. április 22-én, a Föld napján! Az Antikvárium.hu, Magyarország legnagyobb kínálattal rendelkező online antikváriuma a tavalyi programhoz hasonlóan újra hatalmas olvasószobává alakítja a Dugonics teret 12 órától 19 óráig.  

 

Beszélgetés Pozsgay Imrével

2015.04.09

Pozsgay Imre látogatott el a Szegedi Akadémiai Bizottság székházába április 8-án. A politikus az elmúlt 25 év mérlegét igyekezett megvonni, ám közben óhatatlanul vissza kellett tekintenie az azt megelőző negyven évre, arra a bizonyos negyvenre. – Pozsgay Imrével Tráser László beszélgetett.

 

Horniczky Anikó: Boldog házasságra vezérlő „kalauzok”

2015.03.25

A házasságra nevelő irodalom tanúsága szerint is, az emberélet egyik legfontosabb, legszebb de egyben legnehezebb állomása a házasság. Hazánkban úgy körülbelül a 18. századtól kezdtek egyre nagyobb példányszámban megjelenni ezek az úgynevezett életvezetési tanácsadó könyvecskék, amelyek elsősorban idegen művek fordításai voltak. Célul tűzve ki, hogy a házasság „intézményét” generációkról generációkra hogyan tudja az ember minél jobban felépíteni s megtartani. – Horniczky Anikó írása

 

Somogyi Károly 1848-49-es szerepvállalása. Beszélgetés Szőkefalvi-Nagy Erzsébettel

2015.03.22

Somogyi Károly 1848-ban 37 éves, megfontoltan cselekvő katolikus pap, a forradalom „sajtómunkása”, háttérembere, aki azonban – miként ez Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtáros kutatásaiból kitűnik – valami módon Isten oltalmát élvezi. A forradalom számos kiadványa, újsága az ő nyomdájában jelenik meg előbb Vácott, majd Pesten. Szemere Bertalan miniszterelnök kérésére és megrendelésére ő adja ki Petőfi egyik utolsó versét is A honvéd címűt: nem kevesebb, mint 25 ezer példányban, voltaképpen röplapként! Tráser László beszélgetése Szőkefalvi-Nagy Erzsébettel. (hanganyag)

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Következő »