Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúreset

Cikkek

Könyvtárak és új kihívások

2013.10.14

Napjainkra – ha nem is mindent, de csaknem – mindent átformált a számítógép. A könyvek univerzuma sem kivétel. A könyv az első nagy forradalmat a nyomtatás megjelenésével élte át, mikor is létrejött az úgynevezett Gutenberg-galaxis; a második nagy fordulat a könyvek életében a virtualitás megjelenése: az Internet, az e-book. Tráser László az Országos Könyvtári Napok alkalmából kérdezte Andóczi Balogh Évát, a szegedi Somogyi-könyvtár munkatársát a könyvek és a bibliotékák jövője felől. (hanganyag) 

 

Horváth Mihály: A „halál-motorbicikli”

2013.09.07

A tragédiák sorozatát okozó, „elátkozott” vagy épp önálló személyiséggel bíró jármű a horrorszerzők egyik kedvenc témája – Stephen King Rémautó, vagy a Christine című műve is erre a motívumra épül. Az ötvenes évek filmsztárja, James Dean 1955-ben Kaliforniában halálos balesetet szenvedett Porsche 550 Spyder sportkocsijával. A roncs és a belőle kiemelt alkatrészekkel működő autók újabb baleseteket, tragédiákat okoztak közvetett vagy közvetlen módon. A misztikus történetek kedvelői kiállnak elméletük létjogosultsága mellett, bár valószínűleg csupán szerencsétlen véletlenek sorozatáról van szó. Az alábbiakban egy magyar vonatkozású „halálmotor”-történettel ismerkedhetünk meg. – Horváth Mihály írása a „halálmotor”-ról 

 

Nyilas Péter: Rózsa Sándor „szupersztár”

2013.08.29

Korabeli lapok vezető hírei közt szerepeltek a „puszták réme”, azaz Rózsa Sándor viselt dolgairól szóló tudósítások. Kufsteini börtönriport, terjedelmes bűnkrónika, a rabló szegedi látogatását tálaló beszámolók tartották izgalomban az olvasókat. – Nyilas Péter írása Rózsa Sándorról, a „szupersztár”-ról

 

Marton Árpád: Holtszezon?

2013.08.13

A váci Fehérek templomában mumifikálódott tisztes elődökkel fanyar tréfát űzött a sors. Összekulcsolt kezekkel, a mennyei újjászületés hitében szálltak le a kriptába, hogy az elmúlás csöndes vizei vegyék hullámaikra lelküket, porhüvelyük pedig beleoszoljék a porladó időbe. Nem sejthették, hogy egy nap – olyas messzeségben, aminőről emberi képzelet alig-alig is álmodik – feltárul majd fölöttük a kriptafödél, olvasójukat ismeretlen kezek zördítik, idegen tekintetek fürkészik meglopott múlandóságuk bizarr cafatait. Nem vitatom, hogy az embertani és történeti tudományok fölbecsülhetetlen kincsesbányára leltek a váci altemplomban. Tiltakozom azonban a boldogtalanok látványosságként való kikiáltása ellen. Tiltakozom a halottak – és az élők nevében. – Marton Árpád írása 

 

Szíjgyártó-tárlat (hanganyag)

2013.08.07

Augusztus 7-től rendezik meg a VI. Hungarikum Fesztivált Szegeden. Az esmény egyik különleges látnivalóját a Somogyi-könyvtárban mutatják be: Gyifkó Gyula kisteleki lószerszám-készítő, szíjgyártó kisiparos munkáit. A népi iparművész lószerszámait Ausztráliától Amerikáig csodálhatják, de Európa szinte valamennyi országában is ismerik. Gyifkó Gyulával a Somogyi-könyvtárban látható lószerszámairól Tráser László beszélgetett.

 

Gárdonyi, a szegedi párbajhős (hanganyag)

2013.08.01

gardonyi_geza_szeged.jpg

150 esztendeje született Gárdonyi Géza. Az évfordulóról a Somogyi-könyvtár kiállítással és vetélkedő-sorozattal emlékezik. A kamaratárlat központi alakja Gárdonyi, a szegedi párbajhős – a Szegeden mindössze 3 évet újságírósodó író ugyanis ez alatt a rövidke idő alatt kétszer is párbajozott! Tráser László a tárlat bemutatására kérte Bozsó Katalin könyvtárost. 

 

SZIN 2013

2013.07.30

Mintegy 100 zenekar lép színre a SZIN-en 2013. augusztus 21. és 24. közt, több neves külföldi dj kíséretében.

 

VI. Lótusznapok (képriport)

2013.07.28

img_3554.jpg

2013. július 27-én és 28-án hatodszor rendezték meg a Lótusznapokat a Füvészkertben – Gyémánt István képriportja.

 

VI. Lótusznapok

2013.07.26

A július 27-28-án a VI. Lótusznapok keretében a szegedi Füvészkertbe látogatók számtalan program és bemutató között találkozhatnak a Somogyi-könyvtár kamara-kiállításával is. A Himalája magyar remetéje: Körösi Csoma Sándor és Tibet című kamaratárlat célja, hogy (a teljesség igénye nélkül) felhívja a figyelmet néhány, a könyvtárban őrzött, témához kapcsolódó kötetre. A szegedi bibliotékában megtalálható például Körösi Csoma Sándor féltve őrzött Tibeti szótára, melyet Calcuttában adtak ki, 1834-ben. A magyarok őshazájának felkutatására az ismeretlen Kelet felé induló nagy utazó ezzel a munkájával teremtette meg a tibetológia tudományát. Lóczy Lajos A khinai birodalom természeti viszonyainak és országainak leírása Budapesten jelent meg 1886-ban – ebben olvasható: „Tibet magas pusztáin és hágóin, hol a legelőhiány s a ritka lég akadálya miatt, vagy a jéggel fedett utakon a lovak és mulák többé nem járhatnak, terhet pedig annál kevésbé szállíthatnak, a jakra van bízva az egész áruszállítás.” – A kiállításról Tráser László mikrofonja előtt Andóczi Balogh Éva és Papp Tímea beszélnek.

 

Cimélia - könyvkincsek (hanganyag)

2013.07.22

Cimélia  –  könyvkincsek címmel nyílt tárlat a Somogyi-könyvtárban. A kiállítás több, különleges történetet hordozó könyvet is bemutat, ezekből most kettőt ismerhetnek meg Tráser László összeállításából. Meghallgathatják a beköszöntőt is, a SZTE egyik emeritus professzorától. 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Következő »