Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Irodalom-történés

...irodalomról, irodalmi életről, írókról, költőkről, könyvekről, művekről...

 

Cikkek

Németh Péter Mikola: In memoriam Hubay Miklós

2012.02.27

„….Mi lesz velünk hősök nélkül? Hubay Miklós 1940-ben, azonos című drámájában, erre a lelkeken átviharzó és elhatalmasodó nemzeti sorskérdésre keresi a választ, s akkor a mohácsi csatavesztés és a Buda eleste utáni időket idézi, azt a korszakot, amikor az ország tragikus módon hosszabb időre elveszti függetlenségét. De miért pont azt, a magyar történelemnek miért nem valamelyik dicsőséges hőskorszakát eleveníti meg tanú- és tanulságként? Minden bizonnyal azért nem, mert szinte testközelből érzékeli Nagyvárad szülöttjeként Ady intelmét: – „Nekünk Mohács kell” – az ő üzenetének végzetre hangolt aktualitását: „Ne legyen egy félpercnyi békességünk, / Mert akkor végünk, végünk”. Ugyanolyan szorongatóak voltak a körülmények már akkor is, mint manapság…” – a tavaly elhunyt Hubay Miklósnak Németh Péter Mikola állít emléket.

 

Videó - Becsy András: Franciakrémes

2012.02.08

A TiszapART Televízió Lapozó című műsorának 2012. január 30.-i adása Becsy András: Franciakrémes című novelláskötetével foglalkozott.

 

A szegedi Madách-kultusz utolsó két évtizedéről

2011.12.30

A kultusz szót a ma irodalmi közbeszédében általában negatív, sőt, gyakran kifejezetten dehonesztáló jelentésben használják. (…) a több mint egy évszázados szegedi Madách-kultusz utolsó két évtizedéről szólva előre bocsáthatom: az itt elmondottak talán nem is a Madách-kultusz adalékai: a szegedi Madách-tisztelet eseményei, dokumentumai sorjáznak majd az itt következő kis összefoglalóban. − Bene Kálmán tanulmánya

 

7 kérdés Székelyhidi Zsolthoz

2011.12.15

Székelyhidi Zsolt költő, zenész, performer, a 2011 szeptemberében megjelent Szeged effekt antológia szerzője, de a Spanyolnátha folyóirat szerkesztőjeként is számos ponton (számos szerzőn keresztül) kapcsolódik a városhoz. Ezúttal őt kérdeztük irodalomról, folyóiratról, tervekről…

 

Megalakult a Csongrád megyei Írócsoport

2011.12.13

Az olvasás népszerűsítése és fiatal tehetségek felkutatása is a feladata lehet a Magyar Írószövetség helyi csoportjainak, amelyek a vidéken és a határon túl élő tagok összefogására is hivatottak. A legújabb csoport Csongrád megyében alakult meg Simai Mihály, József Attila-díjas költő elnökletével.

 

Száraz Miklós György új albuma: Mesés Magyarország

2011.12.12

Mesés Magyarország - Barangolás térben és időben címmel jelent meg Száraz Miklós György író új könyve, amely Magyarország emlékeit, értékeit ismerteti meg az olvasóval.

 

Amikor a hamvasztómester bevonul az irodalomba − Veszelka Attila kötetének bemutatója

2011.12.02

A szegedi Somogyi-könyvtár első emeleti olvasója dugig megtelik november utolsó estéjén. Szemben a tömeggel négy férfi ül az asztal mögött. Enyhe zúgás, zsibongás − részben az éledező mikrofonokból, részben a termet dugig telítők torkából, mozdulataiból, jelenlétéből. Aztán lassan elcsendesedik minden, mint Amikor a hamvasztómester sírni kezd…

 

7 kérdés Veszelka Attilához

2011.11.27

Veszelka Attila költő, író a Szegedi Írók Társaságának elnöke, a Szegedi Akadémiai Bizottság Szépírói Munkabizottságának titkára, Kölcsey-érmes. Néhány napja megjelent legújabb, nyolcadik verseskötete, az Amikor a hamvasztómester sírni kezd kapcsán kérdeztük.

 

Videó - Bene Zoltán: Továbbmondott történetek

2011.11.21

A TiszapART Televízió Lapozó című műsorának 2011. október 31.-i adása Bene Zoltán: Továbbmondott történetek című novelláskötetével foglalkozott.

 

Gion Nándor élete és pályája

2011.11.11

gion_szeged_1998k..jpg

Gion Nándor Szegeden, egy 1998 körül készült fényképen, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület rendezvényén.

 

A vajdasági író az idén lenne 70 esztendős – Árpás Károly tanulmányával idézzük föl alakját.

 

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Következő »